RO
Mica stea portocalie. Volumul I: De unul singur. Roman fantasy
Autor:
Fănica Rarinca
Editie 2020
1 volume
315 pagini
Editura: ePublishers
În interviul acordat site-ului Book Nation (https://booknation.ro/interviu-cu-fanica-rarinca-autoarea-cartii-mica-stea-portocalie-de-unul-singur/), Fănica Rarinca spune:
„Mica Stea Portocalie este numele pe care îl primește personajul principal, numit Stelian Soare, după ce este micșorat. Hainele portocalii pe care le purta, rolele din picioarele lui s-au topit și au devenit noua lui piele, eventual tălpi. Fiind micșorat de un panou electric capătă puteri electrice care se manifestă în funcție de emoțiile și stările lui sufletești. La început, când este speriat, îngrozit să descopere că totul din jur a devenit uriaș, când realizează că este singur în parc, ucide tot ce atinge. Pe măsură ce învață să-și controleze emoțiile și să fie tot mai fericit, chiar dacă arată ca un gândac, atunci atingerile lui electrice sunt vindecătoare. Dintr-un potențial ucigaș devine un erou.
Romanul își propune să-i învețe pe adolescenți despre emoții și cum să și le poată controla. Vârsta adolescentă este cea mai sensibilă și cea mai vulnerabilă din punct de vedere emoțional și cred că acest roman îi poate învăța tot ce au nevoie să știe despre cum să-și depășească anumite stări tensionate.
Romanul este despre curaj, despre înfruntarea fricilor, depășirea momentelor de furie care intervin în viața fiecărui om și, mai ales, a fiecărui adolescent.
Ca profesor de gimnaziu știu că elevii adolescenți nu au de unde să învețe despre ceea ce simt în timp ce traversează perioada tulbure și confuză a adolescenței. Orele de la școală sunt prea scurte, informația de la materia de predat prea vastă și sunt atât de multe lucruri de făcut, încât e foarte dificil discutăm cu fiecare în parte, să aflăm ce provocări au și să oferim elevilor instrumente variate despre ceea ce simt. În plus, mulți dintre părinți nu știu nici ei ce să-i învețe pe copiii lor, în cazul fericit în care adolescentul are încredere și se deschide către părinte. De foarte multe ori, părinții habar nu au nici prin ce stări sufletești trece copilul lor și nici cum să-i ajute. În acest sens, romanul „Mica Stea Portocalie” le poate fi de un real folos.
Personajul principal învață niște tehnici prin care să se echilibreze emoțional, pentru a trece mai ușor peste problemele care apar, tehnici care sunt preluate din literatura de educație emoțională. Sunt reale și pot fi folosite de orice cititor pentru a-și gestiona emoțiile sau durerile sufletești.
Romanul „Mica Stea Portocalie” are patru volume, deocamdată în calculatorul meu, fiind scrise cam în proporție de 98%. Volumul al doilea se numește „Mica Stea Portocalie și Prădătorul”; în el apar mai multe personaje și doi inamici cu care se luptă puștiul și echipa lui. Urmează să-l dau în curând la editură pentru a fi publicat. Volumul al treilea, „Mica Stea Portocalie: În căutarea lui Cain Viperosu”, descrie pericolele pe care le înfruntă cei micșorați, luptând cu cel care se află în spatele micșorării. Acțiunea din primul volum și până la sfârșitul volumului al treilea are loc în mai puțin de șase luni. Volumul al patrulea, „Mica Stea Portocalie și Organizația Dreptății”, face tranziția de la vârsta adolescentă a băiatului, spre studenție. În corp i se activează alte puteri și luptă cu alți inamici dornici să preia puterea asupra țării. Este volumul în care personajul principal își întâlnește fata care să-l iubească, oricât de ciudat arată. (E în continuare portocaliu, electric și cu role în loc de tălpi). Se naște iubirea, însă, odată cu ea, apar și alte primejdii la care trebuie să fie atent.”