RO
Cioara: Din viața și cântecele Ciorii. Versuri; în traducerea lui Petru Dimofte
Autor:
Ted Hughes
, Traducerea: Petru Dimofte
, Vasile Poenaru - editor
Editie 2022
1 volume
127 pagini
Editura: ePublishers
Prin „Cioara. Din viața și cântecele Ciorii”, Ted Hughes (1930–1998; Poet Laureat al Regatului Unit) propune o provocatoare viziune asupra civilizaţiei occidentale, o viziune antropologică de o intensitate cutremurătoare.
MIN HU: „Cioara ori renunţă, ori pătrunde acolo unde doreşte şi explodează. Este vorba de o explozie pozitivă. Dacă s-ar fi retras, ar fi rămas prizoniera propriei erori. Faptul că împinge starea de lucruri până în punctul în care este anihilată înseamnă că de-acum nu-i mai rămâne decât ceea ce făcut-o să explodeze – verigile ei interioare cu sinele-i creator. Un foc spiritual.”
JOANNY MOULIN: „Protagonistă a poeziei «Fiara neagră», Cioara merge cu îndrăzneala până acolo încât distruge pământul, «Cioara a ars pământul până când a devenit clincher» într-o căutare oarbă a răului, incapabilă să vadă că răul nu poate fi găsit aiurea, ci doar în ea însăşi.”
DANNY O’CONNOR: „Prin comportamentul ei neliniştit şi arţăgos, Cioara este de asemenea un simbol al condiţiei omului modern care, în ochii lui Hughes, derivă din antropocentrismul care caracterizează Geneza (Facerea) biblică.”
TED HUGHES însuşi consideră „Cioara” drept capodopera creaţiei lui.
În anul 2008 revista The Times l-a plasat pe Hughes pe a patra poziţie în clasamentul „Cei mai mari 50 de scriitori din 1945 până în prezent”.